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Question 1 
Do Articles 45 and 46 apply to medicinal products irrespective of the route of authorisation? 
 
Yes. Articles 45 and 46 apply to medicinal products irrespective of the route of authorisation, i.e. 
centralised procedure, mutual recognition procedure, decentralised procedure and purely national 
procedure. 
 
Question 2 
Do the obligations laid down in Articles 45 and 46 apply also to generics, well-established use 
products, authorised homeopathic medicinal products and traditional herbal products? 
 
The requirement laid down in Articles 45 and 46 relate to all authorised medicinal products without 
exception. 
 
Question 3 
Should all completed paediatric studies (regardless of their place of conduct) be submitted to each 
competent Authority or does it apply only to studies conducted on the territory of the MS concerned?    
 
The submission of all completed paediatric studies is regardless of their place of conduct of the trial. 
They should be submitted to each competent Authority where the product is authorised. The 
assessment however will be carried out through the work sharing-exercise for medicinal products 
authorised through mutual recognition/decentralised procedure and purely national procedure and by 
the CHMP for the centrally authorised products. 
 
Question 4 
For the purpose of this Regulation, shall paediatric studies mean only studies conducted in 
paediatric population (under Art. 2) or also studies conducted simultaneously in paediatric and 
adult population (e.g. enrolment criteria for subjects 12 to 65 years of age)?   
 
Paediatric studies means any studies including patients aged < 18 years, including those with both 
adult and paediatric patients. 
 
Question 5 
According to Article 45, the Marketing Authorisation Holder shall submit to the competent 
Authority all paediatric studies completed by 26 January 2007. Does the competent Authority means 
the Authority which has authorised the product in question? I.e. in the case of centrally authorised 
products the EMEA and for MRP/DCP and purely national authorisations the competent 
Authority(ies) of the relevant Member State(s)?  
 
Competent Authority means the Authority which has authorised the product in question, i.e. in the 
case of centrally authorised products the EMEA, for MRP/DCP the RMS and CMS and for purely 
national authorisations the National Competent Authority of the relevant MS.  

Q&As – Paediatric Regulation – Articles 45 & 46 and other Paediatric information October 2007 Page 1/4 



 
 
Question 6 
For the purpose of this Regulation, shall paediatric studies mean also studies performed by other 
sponsors  than MAH, e.g. scientific associations?  
 
Article 45 refers to any studies for an authorised product, whereas article 46 refers to marketing 
authorisation holder-sponsored studies only. 
 
Question 7 
How should Marketing Authorisation Holders comply with the requirements of Article 45 of the 
Paediatric Regulation? 
 
Please refer to the Procedural guidance concerning submission of information about medicinal 
products, pursuant to the Paediatric Regulation, produced jointly by the CMD(h) and the EMEA, 
which can be found on the CMD(h) and EMEA websites. 
 
Marketing Authorisation Holders should identify the potential regulatory consequences and include 
proposals to amend the product information with the submission of the paediatric studies, if 
appropriate.  
A short critical expert overview should be added, clarifying the context of the data. 
 
Question 8 
In the procedural guidance concerning submission of information about medicinal products, 
pursuant to the Paediatric Regulation, Marketing Authorisation Holders are requested to submit 
the line listings together with a declaration (Annex I) and, for medicinal products with paediatric 
use, the respective wording of sections 4.1 and/or 4.2 of the SmPC (Annex II). 
Does the deadline of 26 January 2008 also apply to the submission of the Annex II? 
 
The line listing together with the declaration (Annex I) has to be submitted to the respective 
Competent Authority(ies) by 26 January 2008. 
The CMD(h) and the EMEA would welcome to receive also the wording of the SmPC (4.1 and/or 4.2) 
for medicinal products with paediatric use (Annex II), as a one-off exercise by 26 January 2008. 
 
However, the CMD(h) and the EMEA agreed with the request from Interested Parties to extend the 
deadline for submission of information on the wording of the SmPC (4.1 and/or 4.2) (Annex II) for 
medicinal products with paediatric use by a period of 3 months, i.e. until 26 April 2008. 
 
 
Question 9 
How should Marketing Authorisation Holders comply with the requirements of Article 46 of the 
Paediatric Regulation? 
 

 
• Within 6 months of completion of the study, any marketing authorisation holder-sponsored 

trial involving the use in the paediatric population of a medicinal product covered by a 
marketing authorisation, should be submitted to the Competent Authority(ies), i.e. NCA(s) 
or EMEA (see question 5). 

• Marketing Authorisation Holders do not need to resubmit safety data (as opposed to 
studies), submitted as part of Periodic Safety Update Reports (PSURs).  

• The procedure described in the amended CMD(h) Best Practice Guide - EU work sharing 
procedure in the assessment of Paediatric data by National Competent Authorities will be 
followed with regard to timelines for the assessment of the paediatric studies submitted 
according to Article 46 of the Paediatric Regulation. In this procedure it is foreseen to work 
with a single rapporteur. 

 
 



Question 10 
According to Article 46, marketing authorisation holder-sponsored studies involving the use in the 
paediatric population of a medicinal product covered by a marketing authorisation should be 
submitted to the competent authority within 6 months of completion of the study. 
In case a variation is intended to be submitted, e.g. to extend the indication of the product based on 
the results of the study, is it still necessary to submit the study according to Article 46?  
If yes, will the assessment of the study be done at the time of the submission of the variation? 
 
 
Marketing authorisation holder-sponsored studies which involve the use in the paediatric population of 
a medicinal product covered by a marketing authorisation have to be submitted to the competent 
authority within 6 months of completion of the study, regardless of the intention to submit a variation.  
However, in the situation described above, Marketing Authorisation Holders are advised to clearly 
indicate their intention to submit a variation and whether it covers exactly the same set of data as the 
one being submitted. 
Marketing Authorisation Holders should identify the potential regulatory consequences and include 
proposals to amend the product information with the submission of the paediatric studies, if 
appropriate.  
A short critical expert overview should be added, clarifying the context of the data. 
 
 
Question 11 
Which data are to be submitted?  
 
Studies or trials mean here those not yet submitted to Competent Authorities, involving the paediatric 
use of medicinal products authorised in the Community. Article 45 refers to any studies for an 
authorised product, whereas article 46 refers to marketing authorisation holder-sponsored studies only 
(Please refer to Q&A 6). 
 

• Clinical studies and trials (phase I to IV) 
• Non clinical studies (e.g. juvenile toxicology studies) not previously submitted, and relevant 

to the benefit/risk assessment of the paediatric studies submitted. 
• Completed or discontinued studies; 
• Published or not; 
• Trials should be submitted regardless of the region where they were performed, the aim, 

outcome, population studied and indication. 
• For paediatric trials, information on the pharmaceutical formulation(s) used in the trials, the 

existence of a formulation suitable for paediatric use, or on conditions for extemporaneous 
preparations should be submitted, if available. 

 
 
Question 12 
Which format should the Marketing Authorisation Holders use? 
 
Study reports should preferably follow the CTD format and be submitted either as Word or PDF 
documents. 
Electronic submission of information via CD-ROM is acceptable. In the case of older studies it may be 
necessary to submit an extended synopsis instead of a clinical study report when this is not available. 
For studies not in English, an English extended synopsis will be acceptable, to accompany the report 
in original language. 
 
Question 13 
What else should the Marketing Authorisation Holders submit? 
 
If the medicinal product is authorised for paediatric use [i.e. with either an indication in children (0 
to 17 years inclusive) in 4.1, OR dosing information in children in 4.2 of the SmPC], the adequate 
information has to be stated in the line listing and the relevant wording as stated in the SmPC 4.1 



and/or 4.2 has to be given in Annex II (see Best practice guide) in the relevant national language (for 
nationally authorised medicinal products) or in English for medicinal products authorised via 
MRP/DCP or centralised procedure (Please refer to Q&A 8). 
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